Recension av hela Väringasagan

petercallander

Väringasagan av Leif Selander, utgiven av Lava förlag.

Jag har fått äran att recensera denna trilogi som handlar om det beryktade väringagardet. Mycket av bokseriens innehåll är baserat på verkliga händelser, verkliga personer och platser.

I första boken, Svekens Tid, får vi följa prästsonen Marcus som drömmer om ett liv i viking. Han får plats vid en åra på ett långskepp som beger sig till Gårdarike, dagens Ryssland, och tar värvning hos furst Vladimir, som står i maktkrig mot sin bror Jaropolk. Marcus klättrar i rang under resans gång, det både mottas väl och mindre väl bland besättningen. Jag slås ofta av listen Marcus, våran huvudperson, har. Hur han imponerar både på sina kamrater, fiender och läsaren. Det ägnas tankar åt hans bortrövade syster, Ylva, som han hoppas att bli återförenad med. Man får följa med i hans förbjudna romans med Ingegerd. Allt detta och mycket mer bjuds man på som läsare.

I bok två, Fruktans Tid, får vi istället följa Ylva, Marcus syster, och hennes resa i fångeskap på ett långskepp på väg mot Särkland. Men för att ta sig dit så får de korsa floderna igenom Gårdarike. Hon finner till slut sin plats vid åran och uthärdar det hårda livet som kvinna bland äreslystna manliga krigare. Under denna resan får vi följa den andra sidan av maktkriget mellan furstarna Jaropolk och Vladimir. Vågskålen för gruppen är på väg att tippa över flera gånger och de gör allt de kan för att hålla sig över ytan.

I bok tre, Föreningens Tid, är vi åter tillbaka till Marcus med vännerna Grim, Kolskägg och Holte. Det nalkas krig mot Bulgarer, väringagardet slås av förräderi, vänner mördas och allt känns hopplöst. Spänningen stiger med varje kapitel. Författaren knyter ihop säcken på ett fantastiskt sätt.

Väringasagan är en 2.0 av Röde Orm, Vikings och The Last Kingdom. Jag hoppas verkligen att denna sagan kommer till tv-rutan en vacker dag. Leif Selander har konsten att skriva bladvändare. Det har varit ett sant nöje att få ta del av denna serie, den föll mig verkligen i smaken. Jag hoppas på att få läsa mer ifrån Leif i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s