Om

Författare Leif Selander

Leif Selander är född i Örnsköldsvik och bor nu i Eskilstuna tillsammans med sin familj.
Intresset för historia föddes tidigt i hans liv. Historia, religion, konst och gymnastik tillhörde de ämnen med högst betyg.

Intresset för antikens historia ledde honom till arbetet som rundtursguide i Turkiet. Där besöktes Efesos, Troja, Bursa och Istanbul + många antika städer. Tiden i Turkiet föddes idén om att skriva en roman om det romerska imperiet. Dock hittades ingen del av historien som var tillräckligt intressant. Allt var redan skrivet av andra författare.

Det var inte förrän många år senare efter att ha läst Mats G Larsson bok ”Väringar” som idén föddes om det som skulle mynna ut i boken ”Svekens tid”, del ett i trilogin ”Väringasagan”. Berättelsen om nordmännen som färdades genom Gårdarike och till slut bildade det mytomspunna väringagardet.

I den senaste serien ”Den hårda vägen” fortsätter han berättelsen om vikingar i österled och i väringagardet. Den romerska kejsarens elit- och livaktsgarde.

Mer om Leif Selander:
Semesterprat i Radio Övik:
https://www.radioovik.se/leif-selander/
Podden:
Vår blodiga historia
Författarintervju – Leif Selander

Om Väringasagan I & II

Välkommen till Väringasagan. En trilogi om vikingar i österled. Det nuvarande Rysslands födelse med hjälp av vikingar och Väringagardets bildande. Den Romerska kejsarens elitgarde och livvaktsstyrka i 400 år.
Väringasagan följer de fiktiva hjältarna Markus, Grim och Ylva i en värld som baseras på verkliga händelser.
Väringasagan II: Den hårda vägen, handlar om Harald Sigurdssons tid i österled. Planerat antal delar är fem.

Varingagardet
Väringagardet utanför palatset.

VÄRINGAGARDET

Väringagardet, eller som det kallades i Norden – Väringalidet (grekiska Τάγμα των Βαραγγίων, Tagma ton Varangion) var namnet på den värvade utländska trupp soldater som den bysantinska kejsaren använde som livvakt i Konstantinopel. Senare användes styrkan även som reguljära trupper. Gardet bestod ursprungligen, och under större delen av sin existens, av nordmän, huvudsakligen från Sveariket. Namnet väring härstammar från fornnordiskan, men dess etymologi är omdiskuterad. Det kan ha samband med ett fornnordiskt ord vár, trohet, möjligen för att man svurit entrohetsed.

HISTORIA

Väringagardet skapades av Basileios II (kejsare 976-1025). I Njáls saga berättas om en Kolskegg som hade befäl över väringagardet. Enligt sagorna var Harald Hårdråde ledare för väringagardet. De skandinaviska krigarna lärde sig troligen inte mycket grekiska: Alexios I Komnenos går i isländska sagor under namnet Kirjalax, en förvrängning av det grekiska för ‘herre Alexios’. De var dock mer eller mindre skrivkunniga, och lämnade graffiti på Pireuslejonet och på Hagia Sofias balustrader.

Ursprungligen bestod väringagardet av värvade krigare från Sveariket och andra nordiska områden. Av dem hade det sitt namn, och varangoi, var bysantinernas namn för de norröna folken. Efter 4:e korståget på 1200-talet, efter att vikingatiden övergått till medeltid tog emellertid även andra utlänningar tjänst i väringagardet, fast de inte kom från Varangia (Norden). Bysantinerna skrev därför ibland om enklinovarangoi, engelska väringar. Dessa väringar omnämns i samband med strider under Mikael VIII Palaiologos.

Utdrag från Wikipedia