Ny recension av Fejden

@mariasbokhylla Ny recension:
Fejden av Leif Selander är en fristående berättelse som utspelar sig över ett decennium efter att hans serie Väringasagan har tagit slut. Men det är väldigt lätt att känna igen sig i Selanders berättarstil, även om det här är den första jag hör som ljudbok.

Tidö gård är en stor gård i 900-talets Sverige, och Olof Skötkonung har varit kung i ett år. Ravn hittar sin pappa död och måste ta över som gårdens herre, trots att han egentligen är väldigt ung. På gården misstänker man att pappan mördats och den ende som kan ha gjort det är pappans äldre bror, som anser sig ha haft rätten att få Tidö gård som äldste son men som istället fick en egen gård. Men de kan inte bevisa det. Under tinget bestäms det att om faderns fru gift om sig och fått barn med någon värdig hennes status inom ett år, ska Ravn få behålla gården. Annars hamnar den i farbror Ests ägo. Men, de måste också hålla fred mellan sig under det här året. Under det kommande året pendlar Ravn mellan hopp och förtvivlan, glädje och missmod. Hur ska det gå?

En av Selanders stora styrkor är att han gör enormt bra personporträtt och även om det kryllar av karaktärer har jag inga som helst problem att hänga med i vem som är vem och vilken relation de har till varandra. Jag gillar Ravn som person, han får vara stark och svag, klurig men impulsiv, känslosam och problemlösande men jag tycker också väldigt mycket om att det finns starka kvinnliga karaktärer med i böckerna, och speciellt roligt är det såklart att få återse gamla bekanta från Väringasagan.

En annan styrka är att historiska skeenden, riter, traditioner och fakta tas upp på ett bra sätt, utan att det känns mästrande eller som en historielektion. Det flyter på och man lär sig under tiden man lyssnar, utan att knappt ens märka det. Selander försöker inte dölja det mörka som har hänt i vårt lands historia, utan tar upp människooffer, djuroffer, dueller man mot man tillsammans med all glädje och trevligheter som man faktiskt också höll på med.

Lars Winclair gör en lysande berättarinsats och hans röst passar alldeles utmärkt till den här typen av bok. Karaktärerna får liv, och även om min personliga åsikt är att det går alldeles för långsamt i läsningen spelar det ju absolut ingen roll, när man själv kan öka hastigheten så det passar (jag hade på runt 2,5x hastigheten, men då läser jag också snabbt i vanliga fall).

Språket är bra och passar fint till att lyssna på tillsammans med Winclairs melodiösa och lugnande stämma.

Betyg: 4,5/5

Länk till recensionen:
https://mariasbokhylla.wordpress.com/2022/04/24/fejden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s